top of page
WING CHUN KUNG FU
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η προέλευση του Wing Chun εντοπίζεται στην ταραχώδη και καταπιεστική δυναστεία των Ching στις αρχές περίπου του 1700 μ.Χ. Ήταν μια εποχή που το 90% του Κινεζικού λαού, οι Χαν, εξουσιάζονταν από τη μειοψηφία του 10%, τους Μαντσού. Καθώς τα όπλα ήταν απαγορευμένα από τους Μαντσού οι Χαν άρχισαν να εκπαιδεύουν έναν επαναστατικό στρατό στην τέχνη του Kung Fu.

Ο ναός Shil Lim έγινε το μυστικό καταφύγιο για την εκπαίδευση σε ένα κλασικό στυλ το οποίο απαιτούσε 15 με 20 χρόνια για την εκμάθησή του. Με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα στο Kung Fu πέντε grandmasters συναντήθηκαν και επέλεξαν τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές από το κάθε στυλ. Έτσι ο αρχικός χρόνος εκπαίδευσης μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα. Ωστόσο, πριν ακόμη ξεκινήσει το καινούριο σύστημα να διαδίδεται ο ναός καταστράφηκε από τον στρατό των Μαντσού.

Η μόνη που επέζησε από τους αρχικούς πέντε grandmasters ήταν μια μοναχή, η Ng Mui, που σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή μετέφερε τις γνώσεις της σε ένα νεαρό ορφανό κορίτσι, στο οποίο έδωσε το όνομα Wing Chun. Το όνομα σήμαινε «ελπίδα για το μέλλον». Στη συνέχεια η Wing Chun μετέφερε τις γνώσεις της στο σύζυγό της. Στην πορεία του χρόνου το στυλ έγινε γνωστό σαν Wing Chun Kung Fu. Οι τεχνικές και η διδασκαλία του μεταφέρονταν πάντα σε λίγους και προσεκτικά επιλεγμένους μαθητές.

AΡΧΕΣ ΤΟΥ WING CHUN KUNG FU 

·  Φύλαξη της κεντρικής γραμμής

·  Οικονομία κινήσεων

·  Ανάπτυξη αντανακλαστικών επαφής ( Chi Sao )

·  Παρατήρηση του μπροστινού αγκώνα

·  Ευθείες κινήσεις

·  Αποφυγή μάχης με δύναμη ενάντια στη δύναμη

·  Εκπαίδευση για τη χρήση των δύο χεριών ταυτόχρονα

·  Χρήση των σημείων πίεσης για αποτελεσματικότερα χτυπήματα

 ΟΦΕΛΗ WING CHUN KUNG FU

.  Αυτοάμυνα

·  Αισθητή μείωση του άγχους

·  Καλύτερα αντανακλαστικά

·  Καλύτερος συντονισμός κινήσεων

·  Βελτίωση της αυτοεκτίμησης

·  Αυτοσυγκέντρωση

·  Πειθαρχία

·  Αύξηση της αυτοπεποίθησης

·  Αισθητή βελτίωση της ταχύτητας

·  Σωματική ενδυνάμωση

SANDA(SANSHOU)

Το Sanda είναι ένα μαχητικό άθλημα που αναπτύχθηκε από τη μελέτη και τις πρακτικές των παραδοσιακών συστημάτων του Κουνγκ Φου. Συνδυάζει πλήρη επαφή-full contact, που περιλαμβάνει γροθιές, κλωτσιές, πάλη και ανατροπές.
Οι αγώνες Sanda έχουν μακρά ιστορία στην Κίνα. Τέτοιου είδους αγώνες γνωρίζουμε ότι διεξάγονταν κατά την δυναστεία των Song (960-1279μ.Χ.) αλλά και αργότερα κατά τη δυναστεία Ming(1368-1644). Διεξάγονταν πάνω σε υπερυψωμένη εξέδρα που ονομάζονταν “lei tai”. Στους αγώνες εκείνης της περιόδου, οι αντίπαλοι ήταν ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τεχνικές από οποιοδήποτε στιλ κινέζικου Wushu, ενώ οι κανονισμοί ήταν υποτυπώδεις με αποτέλεσμα ναι υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί και μάλιστα μερικοί μοιραίοι.
Το Sanshou δεν υπήρχε ως ένα αυτόνομο στυλ, αλλά αντίθετα ήταν ένα από τα συστατικά των κινεζικών πολεμικών τεχνών και συχνά διδάσκεται παράλληλα με τα Taolu. Για να είμαστε πιο ακριβής η εξάσκηση στο wushu ξεκινά με τα Tao Lu συνεχίζεται με ελεγχόμενη επαφή και στο υψηλό της επίπεδο με ελεύθερη μάχη(Sanda).
Το Sanda στη σύγχρονη μορφή του ξεκινά από την εξάσκηση που χρησιμοποιούσαν στον Κινέζικο στρατό για την ανάπτυξη της μαχητικής ικανότητας(Junshi Sanda).
Ήταν ένα σύστημα άοπλης μάχης που σχεδιάστηκε από την κινεζική στρατιωτική ελίτ μετά από έντονη μελέτη των παραδοσιακών Κινέζικων στυλ γροθιάς, του Αμερικάνικου μποξ, της Κινέζικης πάλης(Shuai Jiao), των τεχνικών υποταγής(Chin Na) αλλά και την σύγχρονη θεωρία για μάχη σώμα με σώμα, ώστε να αναπτύξουν ένα ρεαλιστικό σύστημα άοπλης μάχης για τον στρατό. 
Στο Junshi Sanda ασκούνταν στις τέσσερις βασικές, από τα αρχαία χρόνια, κατευθύνσεις του wushu τα Ti/Da/Shuai/Na. Δηλαδή:
Τι-χτυπήματα με τα πόδια και τα γόνατα
Da-χτυπήματα με τα γροθιές, με ανοιχτή παλάμη, με τα δάχτυλα, τους αγκώνες, τους ώμους, τους πήχεις και το κεφάλι.
Shuai - ανατροπές, ρίψεις, σαρώσεις.
Na - μοχλούς, κλειδώματα, εξαρθρώσεις, στραγγαλισμούς κλπ. 
Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί από την Κουόμινταγκ στην πρώτη σύγχρονη στρατιωτική ακαδημία στο Whampoa στη δεκαετία του 1920. Αργότερα εγκρίθηκε επίσης ως μέθοδος από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.
 Το 1979, όταν η Κίνα βγήκε για τα καλά από τα δεινά της "πολιτιστικής επανάστασης", δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση να μελετηθεί περαιτέρω και να ενταχθεί στον αθλητικό προγραμματισμό της Κίνας ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο. Μετά από δυο χρόνια ήταν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες και τελικά πήρε τη σημερινή αγωνιστική του μορφή το 1989 όπου και εντάχθηκε στο πρόγραμμα του αγωνιστικού αθλητισμού.
Στο Sanshou, αφού αναπτύχθηκε ως ένα μαχητικό άθλημα, εντάχθηκαν περιορισμοί για λόγους ασφαλείας των αθλητών. Για παράδειγμα δεν επιτρέπονται τα χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, της σπονδυλικής στήλης ή στη βουβωνική χώρα. Επίσης διακόπτεται ο αγώνας όταν οι αθλητές πέσουν στο έδαφος. Η διεξαγωγή των αγώνων sanshou, πραγματοποιείται στο Lei Tai. Το Lei tai είναι μία υπερυψωμένη πλατφόρμα, χωρίς κάγκελα ή σχοινιά, και σκοπός των αθλητών, εκτός από τους πόντους που κερδίζουν από τις τεχνικές  είναι να καταφέρουν  να πετάξουν  τον αντίπαλο έξω από το lei tai.
Το Sanshou με αυτή τη μορφή, αναγνωρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Wushu και από την Ελληνική ομοσπονδία Γουσού-Κουνγκ-Φού και εντάσσεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.
Tελευταία αναπτύχθηκε και η light μορφή του Sanshou, το QinDa που αφορά κυρίως τα αρχικά επίπεδα μαθητών και τις μικρές ηλικίες αθλητών.

bottom of page